Przejdź do treści

Lista wynalazków

Prezentacja wynalazku

PRZESUWANIE OKRESU WEGETACJI I WYDŁUŻANIE TRWAŁOŚCI PRZECHOWALNICZEJ POMIDORÓW Z WYKORZYSTANIEM PROCESU OZONOWANIA

autorzy: dr inż. Natalia Matłok, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Miłosz Zardzewiały, Uniwersytet Rzeszowski prof. dr hab. inż. Maciej Balawejder, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Tomasz Piechowiak, Uniwersytet Rzeszowski

Pomidor zwyczajny zaliczany jest do najbardziej popularnych warzyw na świecie. Stosowanie gazowego ozonu podczas uprawy pomidora to innowacyjna, niezanieczyszczająca środowiska metoda wpływająca na wydłużenie okresu wegetacji roślin oraz trwałości przechowalniczej owoców. Rośliny podczas uprawy przez cały okres wegetacji poddano cyklicznemu ozonowaniu w określonej atmosferze ozonu. Gazowy ozon wpływa na przesunięcie okresu wegetacji roślin pomidora. Ozonowanie to także sposób przedłużania trwałości przechowalniczej owoców pomidora po jego zbiorze. Regularne ozonowanie roślin pomidora wpływa na przesuwanie czasu osiągnięcia dojrzałości pomidora zielonego po jego zbiorze, w trakcie przechowywania. Plantator, mając w swojej ofercie świeże owoce przez większość część roku staje się bardziej konkurencyjny na rynku, a zastosowanie ewentualnych innowacji związanych z wykorzystaniem ozonu przełoży się na uzyskanie wyższych zysków z produkcji owoców pomidora zarówno gruntowego jak i tunelowego. Zalety: bezpozostałościowa metoda uprawy pomidora (brak pozostałości środków ochrony roślin w owocach), brak zanieczyszczeń środowiska środkami ochrony roślin.

Poster

Giełda wynalazków

Ochrona własności intelektualnej

Patent - zgłoszony

poziom gotowości technologicznej

TRL 6 skala pół przemysłowa

Polski
English
Facebook
youtube