Przejdź do treści

Lista wynalazków

Prezentacja wynalazku

Trispa - odmiana pszenicy okrągłoziarnowej (Triticum sphaerococcum)

autorzy: dr hab. inż. Małgorzata Szczepanek, Elżbieta Skotnicka

Trispa - odmiana pszenicy okrągłoziarnowej (Triticum sphaerococcum) i jej główne zalety: - wysoka wartość odżywcza i prozdrowotna - zwiększona zawartość makro- i mikroelementów - podwyższona zawartość białka - wysoka zawartość aminokwasów egzogennych (izoleucyny, leucyny, fenyloalaniny) - obecność prozdrowotnych alkilorezorcynoli - odporna na suszę - łatwa w uprawie - wysokie walory smakowe - nieudoskonalona genetycznie

Przemysł spożywczy

Nagroda

HIGH TRL LEVEL AWARD

Medal


Złoty Medal

Ochrona własności intelektualnej

Patent - przyznany

poziom gotowości technologicznej

TRL 9 pełne wdrożenie przemysłowe

Polski
English
Facebook
youtube