Przejdź do treści

Lista wynalazków

Prezentacja wynalazku

Technologia detekcji komponentów wieprzowych na potrzeby producentów żywności HALAL

autorzy: dr hab. Artur Dzialuk, prof. uczelni

Opracowana technologia wykrywania mięsa wieprzowego pozwala na zarządzanie ryzykiem występowania zanieczyszczenia wieprzowiną produktów drobiowych wytworzonych w reżimie systemu HALAL. Wysoka czułość i swoistość testów wynika bezpośrednio z faktu wykorzystania analiz sekwencji DNA typowych dla świń. Technologia składa się z szeregu wysoce specjalistycznych procedur laboratoryjno-badawczych z zakresu biotechnologii obejmujących: 1. Metodę izolacji DNA z wyrobów mięsnych, 2. Metody identyfikacji komponentu wieprzowego na podstawie analiz DNA, 3. Stworzenie bazy danych zawierających uzyskane profile DNA typowe dla mięsa wieprzowego oraz doradztwo jednostki uniwersyteckiej (Katedra Genetyki UKW) posiadającej duże doświadczenie i bogaty dorobek naukowy w zakresie badań DNA. Opracowana technologia to element wsparcia producentów wyrobów mięsnych, gwarantujący, że stosowane techniki czyszczenia linii produkcyjnych skutecznie eliminują ryzyko krzyżowej kontaminacji produktów drobiowych (HALAL) mięsem wieprzowym (zabronionym, czyli HARAM). Metoda ma charakter uniwersalny, bowiem pozwala zarówno na zapobieganie zanieczyszczeniom u producenta (element zapobiegawczy stosowany w systemie produkcyjnym przez wytwórcę żywności HALAL) jak i może być stosowana w systemie wykrywania zafałszowań żywności (wsparcie dla organów nadzorujących). Zalety wynalazku: Technologia jest bezpośrednią odpowiedzią na zapotrzebowanie producentów mięsa planujących wprowadzenie i utrzymanie swoich produktów na rynku krajów islamskich lub krajowych i zagranicznych sklepów i restauracji z produktami HALAL. Zachowuje ona również swój potencjał w zakresie możliwości wykrywania zafałszowań żywności. Wykrywaniem i zwalczaniem procederu fałszowania składu produktów żywnościowych zajmują się w Polsce odpowiednie instytucje kontrolne. Certyfikowanie wyrobów mięsnych jako wolnych od komponentu wieprzowego może być dodatkowo elementem strategii promocji polskiej żywności jako produktów najwyższej jakości i gwarantowanego bezpieczeństwa dla klientów z krajów muzułmańskich i wszystkich przestrzegających zasad prawa żywieniowego HALAL.

Poster

Przemysł spożywczy

Medal


Brązowy Medal

Ochrona własności intelektualnej

Know how

poziom gotowości technologicznej

TRL 4 skala laboratoryjna

Polski
English
Facebook
youtube