Przejdź do treści

Lista wynalazków

Prezentacja wynalazku

Sposób wytwarzania kapsułek oraz kompozycja mieszaniny do kapsułkowania bakterii probiotycznych

autorzy: mgr inż. Rafał Kochanowski, mgr inż. Krzysztof Świerczyński, dr inż. Joanna Szulc, dr hab. Anna Ligocka prof. uczelni

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania kapsułek oraz kompozycja mieszaniny do kapsułkowania bakterii probiotycznych, zawierająca alginiany oraz sposób ich immobilizacji. Zadaniem kapsułkowania mikroorganizmów probiotycznych jest ich ochrona przed niekorzystnymi warunkami zewnętrznymi, zwłaszcza warunkami wysokiej temperatury, jakie podczas obróbki termicznej występującej w procesie wypieku pieczywa. Kompozycja kapsułki oraz odpowiednia aplikacja i przeprowadzenie immobilizacji pozwala na przeżycie mikroorganizmów w co najmniej 70% i zachowanie ich właściwości.

Poster

Środowisko / Chemia / Biotechnologia / Nanotechnologia

Medal


Brązowy Medal

Ochrona własności intelektualnej

Patent - zgłoszony

poziom gotowości technologicznej

TRL 6 skala pół przemysłowa

Polski
English
Facebook
youtube