Przejdź do treści

Lista wynalazków

Prezentacja wynalazku

Technologia wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych

autorzy: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych dr inż. Joanna Kaszuba, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Tomasz Cebulak, Uniwersytet Rzeszowski

Wynalazek obejmuje nową recepturę na biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj (białek zwierzęcych) i GMO oraz sposób jego wytwarzania. Przeznaczeniem biszkoptów według wynalazku jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób z nietolerancją glutenu i laktozy, jak również osób redukujących w swojej diecie gluten i laktozę.

Przemysł spożywczy

Medal


Brązowy Medal

Ochrona własności intelektualnej

Patent - zgłoszony

poziom gotowości technologicznej

TRL 4 skala laboratoryjna

Polski
English
Facebook
youtube