Lista wynalazków
Prezentacja wynalazku
Technologia wypieku biszkoptów wolnych od glutenu, laktozy, sacharozy, GMO o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych
autorzy: dr hab. inż. Barbara Krochmal-Marczak, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych dr inż. Joanna Kaszuba, Uniwersytet Rzeszowski dr inż. Tomasz Cebulak, Uniwersytet Rzeszowski
Wynalazek obejmuje nową recepturę na biszkopt o podwyższonych właściwościach prozdrowotnych, wolny od glutenu, sacharozy, laktozy, białek jaj (białek zwierzęcych) i GMO oraz sposób jego wytwarzania. Przeznaczeniem biszkoptów według wynalazku jest zaspokojenie potrzeb żywieniowych osób z nietolerancją glutenu i laktozy, jak również osób redukujących w swojej diecie gluten i laktozę.
Przemysł spożywczy
Medal
Brązowy Medal
Ochrona własności intelektualnej
Patent - zgłoszony
poziom gotowości technologicznej
TRL 4 skala laboratoryjna